İlaç Ve Eczacılık Kurumu Derneği olarak Eyüp Sultan konağında yapılan, aylık kahvaltı etkinliğimizin konuğu; Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Demirayak’ ın yanı sıra İVEK üyelerinin katılımlarıyla bir araya gelindi.
Toplantıda, sağlık sektöründe ki gelişmeler, Eczacılık ve Eczacılık fakülteleri konuşuldu. Samimi bir sohbet havasında geçen toplantıda günümüz eczacılığı hakkında Dekan Demirayak aşağıdaki hususlara değindi.
Akademisyen Bulamıyoruz!
Eczacılar serbest eczane eczacılığına yöneliyorlar. Serbest eczane eczacılığı alanında enflasyon olacaktır. Eczacılar artık başka alanlara yönelmeleri gerekmektedir. Akademisyen bulamıyoruz. Akademisyenlerin nesli kesilecek yakında, eczane eczacıları eczanelerini bırakıp akademisyenlik yapmak zorunda kalabilirler.
Eczanelerde Eczacılar Çalışabilmesi
Eczanede eczacıların çalışmasını sağlamak gerekiyor. Avrupa’ da bir eczanede 10 çalışan varsa 5’i eczacıdır. Bu durum, eczacı ile hasta arasındaki güvenilir bilgi akışının sağlanması hususunda önemli etkendir. Oysa ülkemizde eczanelere sahip mesul müdür eczacı dışında pek eczacı bulunmamakta, eczacının eczanede olmadığı zamanlarda kalfalar eczacının yaptığı işleri yapma çalışmaktadır. Bu durumun doğru olmadığı kanaatindeyim.
Otuz yıl önce kendi aşımızı üretebiliyorduk
Türkiye artık kendi aşısını kendisi üretmelidir. Otuz yıl önce kendi aşımızı üretebilirken, şimdi üretimin olmaması çok acı bir durum. Bu ülkede doğan her bir çocuğa gelişme döneminde 5-10 aşı yapılıyor. Aşılar ülkemizde üretilmemesi için hiçbir olumsuz neden yok! Gerekli bilgi ve birikime sahibiz. Stratejik olarak da bu bilginin Türkiye’de depolanması önem arz ediyor. Büyük bir pazar var ve aynı zamanda aşıların üretilmesi dövizin ülkemizde kalmasını sağlayacaktır. Aşıyı daha ucuza mal edebiliriz. Bu tür hususlar, Üniversitelerin altından kalkacağı meseleler değil, Devletin ön ayak olup sanayi ve fakültelere geniş görüşlülük göstermesi gerekiyor.
25 Öğrenci Tıp Puanıyla Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesini Tercih Etti
Eczacılık fakülteleri arasında eğitim-öğretim veren en yüksek puanla öğrenci alan fakülteyiz. Öğrencilerimizden 25 kişi tıp fakültesini kazanır durumda olmalarına rağmen Medipol üniversitesi eczacılık fakültesini tercih ettiler. Eczacılık fakültesi öğrencilerinden diğer sağlık ile ilgili fakülteleri öğrencilerinden aranan şartlardan en önemlisi: analitik düşüncedir. Analitik düşünen bilen insana ihtiyaç vardır. Eczacılık eğitimi oldukça zordur. Eczacılık derya gibidir. Mikro biyolojiden, botaniğe, fototerapiye, tabi bitkilere, genel kimyadan sentez kimyasına, anatomiden fizyolojiye kadar sağlıkla ilgili çoğu konuyu bünyesinde barındırır. Tıp fakültesi, diş hekimliği fakültesi gibi sağlık fakültelerinin alanları bellidir.
Eczacı Teşhise Göre İlaç Verebilecek Seviyede Olması ve Doktorların İlaçla İlgili Hatalarını Mimimize Edebilmesi Gerekir.
Devlet alımlarında firma adı yazılmaz. Mesela bir alet alınacaksa teknik şartnamesi yazılır, ancak marka yazılamaz. Ama ilaç öyle değil! Firma adı yazılıyor. Bunun değişebilmesi lazım. Sadece ilaç etken maddesinde reçeteye yazılabilmeli. Örneğin: İspanya bu konuda büyük bir atılım yaptı. Doktor ilaç etken maddesini yazabiliyor, eczacı o etken maddeyi içeren en ucuz ilacı hastaya verebiliyor. Bu sisteme geçinilirse eczacı gerçekten eczacılık görevini yerine getirmiş olacaktır.
Doktorlar ilaç yazarken eczacıya danışıp ilaç uygunluğunu sorgulamalıdır. Maalesef eczacı doktora danışmanlık yapacak seviyede değil. Doktorun yazdığı ilacı doğru bulmayıp, doktoru uyarıp, tartışacak düzeye gelmesi gerekiyor. İlaçların etkilerini ve yan etkilerini çok iyi bilmesi gerekiyor. Çözüm olarak klinik eczacılığı görüyorum. Şuan SGK’ nın zorlamalarıyla eczacılar eczacılık bilgilerini yenileyerek geliştirdiler ancak bu yeterli değil. Mesela eczacı ‘X ilacı 16 yaşından önce kullanılamazmış’ diyor. Nasıl öğreniyor bunu? Medula ödemeyince. Eczacılar kendilerini sorgulaması lazım artık. Hekim teşhisi yazıp, eczacı teşhise göre ilaç verebilecek seviyeye gelmesi lazım.
Nurullah ERKILIÇ
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM